Olen ollut hyvin kiinnostunut julkisuudessa käydyistä keskusteluista kaikenlaiseen hyvinvointiin liittyen, henkiseen ja fyysiseen. Välillä kiistellään oikeanlaisesta ruokavaliosta ja välillä siitä, ovatko luontaishoidot vain uskomushoitoja. Välillä myös kerron potentiaalisille asiakkailleni mihin oma valmennukseni perustuu ja joskus käy niinkin, että maailmankatsomuksemme ei kohtaa.
Meillä jokaisella on täysin oma kartta maailmasta, jonka näemme ympärillämme. Keräämme informaatiota ympäristöstä aistiemme avulla, emmekä tietoisesti voi vaikuttaa tähän aivojen sähkökemialliseen prosessiin. Tästä materiaalista mieli luo ajatuksia, joita sitten koemme. Emme koe elämää sellaisenaan, vaan koemme ajatuksiamme ja uskomuksiamme. Ne taas luovat ympäristön, jonka koemme ympärillämme. Alitajunta nimittäin luo sitä, millaisia ajatuksia olemme ajatelleet.
Minäkuvamme on vahvin suodatin siinä, miten koemme ympäristömme. Jos koemme olevamme vajaita, riittämättömiä, huonoja, arvottomia, epäonnistuneita tai ihan mitä tahansa, tulkitsemme muiden sanomiset ja käyttäytymisen mikroilmeitä myöten juuri näiden uskomusten mukaisesti. Ne ovat kuitenkin vain uskomuksia itsestämme, tarinaa jota itsestämme kerromme. Näiden uskomusten läpi tulkitsemme kuitenkin ympäristöämme ja mahdollisuuksiamme.
Meillä on tapana vahvistamme uskomuksiamme itsestämme ja ympäristöstämme. Kun uskomme vahvasti johonkin näkemykseen, elämäntapaan, ruokavalioon, ominaisuuteemme tms. hyväksymme vain kaikki uskomustamme tukevat ajatukset ja kokemukset. Jos kohtaamme jotain tieteellisestikin todistettua todistusaineistoa, joka ei tue uskomustamme, sivuutamme sen helpommin. Jos ei huomaa omaa vahvaa uskomustaan, avoin suhtautuminen asioihin on huomattavasti vaikeampaa. On myös niin, että jos uskomme jonkin asian toimivan, se usein toimii ja jos emme, tuskin apua saamme. Tämän takia blaceboa kannattaa hyödyntää. Mieli kun on ihmeellinen. Olemalla avoimia, voimme löytää ihan uusia ihmeellisiä juttuja ja maailmoja osaksi elämäämme.
Don Miguel Ruiz kirjoittaa teoksessaan Neljä tietä vapauteen; ”Jokaisella henkilöllä on oma henkilökohtainen unensa. Totuuden etsintä on ikuista, sillä uskomme vain niihin valheisiin, jotka olemme varastoineet mieliimme. Emme näe totuutta, koka olemme sokeita. Totuus on jo ympärillämme, mutta mieleen varastoimiemme sopimusten ja uskomusten vuoksi emme kykene havaitsemaan sitä. Luotamme siihen mihin uskomme ja uskomuksemme saavat meidät kärsimään. Olet tehnyt tuhansia sopimuksia itsesi, muiden ihmisten ja ympäristöni kanssa. Kaikkein tärkeimpiä ovat kuitenkin ne, jotka olet tehnyt itsesi kanssa. Niiden perusteella määrittele kuka olet, mitä tunnet, mihin uskot ja miten käyttäydyt. Näistä syntyy persoonallisuutesi. Sovit itsesi kanssa millainen olet, mihin uskot, mitä voit tehdä ja mitä et, mikä totta, mikä mielikuvitusta, mikä on mahdollista ja mikä ei. ”
Itselleni on siunaantunut käsittämättömän utelias luonne. Moni asia kiinnostaa ja kaikkea pitäisi kokeilla. Usein alkaessani opiskelemaan jotain uutta asiaa, olen halunnut tutkia asiaa eri kanteilta ja näkökulmista. Olen myös halunnut haastaa omia uskomuksiani. Kun esimerkiksi kiinnostuin meditaatiosta, en tyytynyt vain yhden koulukunnan tekniikkaan, vaan tutustuin useampaan ja valitsin sieltä ne, mitkä itselläni toimii parhaiten. Nykyäänkin käyn fiiliksen mukaan parin eri meditaatioryhmän tapaamisissa, ihan vain avoimena pysyäkseni ja uteliasta tutkijaluonnettani ruokkiakseni. Joskus ihmettelen, kun ihmiset tyrmää jonkin asian, vaikka heillä ei ole mitään omaa kokemusta asiasta. Itse olen huono antamaan mitään mielipidettä asiasta, jota en itse ole kokeillut. Uteliaisuuden varjolla tuleekin kokeiltua kaikenlaista, oli sitten kyse ravitsemuksesta, harrastuksista, vaihtoehtohoidoista tai meedion vastaanotosta. Sitä kautta olen löytänyt ne asiat mitkä itsellä toimii ja mistä saan avun silloin, kun se on tarpeen. NLP:nkin yksi ajatus on, että tee sitä mikä toimii, älä tee, jos ei toimi. Olemme jokainen niin ainutlaatuinen kokonaisuus, että en usko että kaikille toimivaa konseptia on olemassa missään genressä. Siksi suosittelen avoimuutta ja etsimään sen, mikä sopii itselle parhaiten.
Joskus kuullostaa todella tylsältä ohjeelta, että kuuntele kehoasi ja mieltäsi. Meillä vaan on siihen harvoin aikaa oravanpyörässä juostessamme. Uskon että kehomme on viisas ja se kyllä kertoo mitä se tarvitsee. Koska on aika toimia ja koska on aika levätä. Samoin mielemme antaa hienovaraisia merkkejä siitä, mihin kannattaa keskittyä ja minkä antaa olla. Oma innostus ei tiettävästi ole juurikaan vienyt ketään kovin harhaan. Tai ainakin sekin aika on kulunut innostuneissa tunnelmissa. Useat omat uteliaisuuteni puuskissa kokeillut asiat ovat jääneet rakkaiksi harrastuksiksi ja osa jopa ammatiksi asti.
Maailmassa on yhtä monta näkemystä, totuutta ja maailmankuvaa kuin ihmistäkin, joten eläköön monimuotoisuus.
Viimeisimmät kommentit